Modal Content
Mint már bizonyára tudja, vannak olyan külső tényezők, amelyek súlyosbíthatják az atópiás dermatitisz pillanatnyi állapotát, és az étrend ezek közé tartozhat.
Az immunrendszer, amely védi a szervezetet a különböző fenyegetésekkel szemben, néha az elfogyasztott ételt fenyegetésnek vagy allergénnek tekintheti.1
Ez ahhoz vezethet, hogy a szervezet megpróbál védekezni, és felveszi a harcot a fenyegetésekkel szemben.2 Az antitestek (más néven ellenanyagok), amelyek termelődését ez az eseménylánc váltja ki, az étkezés után perceken vagy órákon belül megjelenhetnek a szervezetben. Ez allergiás reakciót okoz, és súlyosbíthatja az AD tüneteit.3
Természetesen, az étrend AD-re kifejtett hatásáról is konzultálhat az orvosával. Vannak olyan vizsgálatok, amelyekkel megállapítható, hogy allergiás-e bizonyos élelmiszerekre. Így tudni fogja, melyeket érdemes elkerülni közülük.
Ahogy korábban, most is azt tanácsoljuk, beszéljen a bőrgyógyászával, ha úgy érzi, a betegsége nincs megfelelően kontroll alatt tartva. Orvosa segíthet megtalálni az Önnek legmegfelelőbb terápiát a tartós eredmény érdekében.
Kutatások kimutatták, hogy egyes embereknél bizonyos élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat az AD fellángolásához. Az ilyen ételek közé tartoznak az alábbiak:4,5
Fontos azonban tudni, hogy az étrend megváltoztatása – vagyis az említett élelmiszerek elkerülése – nem garantálja a tünetek javulását. Ennek oka, hogy környezeti, genetikai és immunológiai tényezők egyaránt szerepet játszanak az atópiás dermatitisz kialakulásában és fenntartásában.6
Ezért mielőtt bármilyen nagyobb változtatást hajtana végre, például teljes mértékben lemondana a kenyérfélékről, vagy elhagyná a tejet és a tojást, mindig beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy bizonyos ételek a tünetek fellángolását és súlyosbodását válthatják ki.
Bár az étrend megváltoztatása és az étrend-kiegészítők szedése nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést, egyesek azt tapasztalják, hogy az étrendjük kis megváltoztatásával is képesek előrelépést elérni az AD kezelésében.
Bár az ekcémára vagy az AD-re kifejezetten kedvezően ható élelmiszerekről még nem állnak rendelkezésre megdönthetetlen bizonyítékok, vannak olyan élelmiszerek és tápanyagok, amelyeket egyesek azért fogyasztanak, hogy enyhítsék a tüneteiket. Ilyenek például az alábbiak:7-9
Ezen élelmiszerek és étrend-kiegészítők némelyike magas antioxidáns-tartalmú, míg másokról úgy gondolhatjuk, hogy pozitív hatást gyakorolnak az immunrendszerre, és esetleg segítenek enyhíteni az AD tüneteit.7-9
Rengeteg lehetőség van a tünetek enyhítésére, de fontos tudni, hogy egyik sem csodaszer, és ami az egyik embernek beválik, a másiknak nem feltétlenül. Az étrend és más környezeti tényezők csak a kirakós egy-egy darabját képezik – immunológiai és genetikai tényezők is szerepet játszanak az atópiás dermatitisz kialakulásában és fenntartásában.10
Az utóbbi időben divatba jöttek a speciális étrendek: a húsos Atkins-diétától az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú keto-diétáig, a káposztaleves-diétától a vatta-diétáig széles a paletta. Úgy tűnik, mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő diétát, habár nem mindegyik feltétlenül jó a szervezetünknek.
Így érthető, hogy sok atópiás dermatitisszel élő ember (és talán még Ön is) kipróbált már néhányat ezek közül a módszerek közül azzal a céllal, hogy megpróbálja enyhíteni a tüneteit.5 Azonban ezekkel kapcsolatban is elmondható, hogy ami az egyik embernél beválik, a másiknál esetleg hatástalan.5
Az említett diétákra irányuló tudományos kutatások még gyerekcipőben járnak.7,8 Az viszont egyértelmű, hogy sem egy speciális étrendhez való ragaszkodás, sem a meglévő étrend módosítása vagy kiegészítése nem jelent teljes gyógyírt az atópiás dermatitiszre. Ennek oka az, hogy az AD egy összetett betegség, amelyben számos tényező játszik szerepet – nem csak az étrend –, amelyeket szintén figyelembe kell venni és kezelni kell őket.10
Sokan ennek ellenére azt tapasztalják, hogy a „tisztább”, főként zöldségekből vagy növényi eredetű élelmiszerekből álló étrendre való áttérés, valamint a szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek elhagyása javíthatja az általános egészségi állapotot és közérzetet.5
Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van az étrendjével kapcsolatban, mindig az a legjobb, ha beszél bőrgyógyászával vagy más orvosával, aki segíthet a tartós betegség-kontroll kialakításában.
Nézzük meg alaposan az AD jeleit és tüneteit, és megtudjuk, hogyan jelennek meg felnőtteknél és gyermekeknél, valamint a különböző bőrszínű embereknél.
Fedezze fel velünk együtt az AD-t!Észrevette már, hogy poros vagy párás környezetben a tünetei súlyosbodnak? Ez azért van, mert a minket körülvevő környezet hatással van az AD-s tünetek alakulására is.
Fedezze fel velünk együtt az AD-t!Patient. Allergies. Letöltés helye: https://patient.info/allergies-blood-immune/allergies Letöltés ideje: 2024 Január.
AAAAI. Allergy Definition. Letöltés helye: https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/allergia/Allergies-Overview Letöltés ideje: 2024 Január.
Cork et al. Clin Rev Allergy Immunol 2006;118:3–21.
Dhar S et al. Indian J Dermatol 2016;61(6):645–648.
National Eczema Association. Everything you need to know about eczema and food allergies. Letöltés helye: https://nationaleczema.org/eczema-food-allergia/ Letöltés ideje: 2024 Január.
National Eczema Association. Eczema, Atopic Dermatitis and Allergies:What Is The Connection? Letöltés helye: https://nationaleczema.org/atopic-dermatitis-and-allergies-connection/. Letöltés ideje: 2024 Január.
Devereux G and Seaton A. J Allergy Clin Immunol 2005;115(6):1109–1117.
Nosrati A et al. J Dermatol Treat 2017;28(6):523–538.
Das A and Panda S. Indian J Paediatr Dermatol 2021;22(1):21–28.
Bieber T. Ann Dermatol 2010;22(2):125–137.